Nieuws

Keepertrainer Felix Van Driel gehuldigd

P8293449-huldiging-felix-van-drielElke Hamonter keeper kent hem: Felix van Driel, keepertrainer sinds mensenheugnis.
Recent gaf Felix aan dat hij als actief keepertrainer stopte, en dat was dan natuurlijk de aanleiding voor een huldiging.

Guido Tijskens stelde volgende tekst samen:
Wie de naam Felix Van Driel zegt in Hamont-Achel denkt onwillekeurig aan voetbal.
Na zijn grote liefde, Dora Rijnders, waar hij in augustus 1963 mee trouwde, zijn kinderen en kleinkinderen, nam het voetbalspel ruim 45 jaar lang een groot deel van Felix’ vrije tijd in. We kunnen ons niet voorstellen dat hij als kind niet gevoetbald heeft maar zijn praktische bedrijvigheid begon zich pas te uiten bij het voormalige SK Hamont dat in het jaar dat hij trouwde, ontstond. In de liefhebbersvoetbalbond en de zomeravondcompetities midden de jaren 60 van de vorige eeuw speelde hij zijn wedstrijdjes en toen SK Hamont in 1968 naar de Belgische voetbalbond overstapte werd hij als actief lid al vermeld in een van de eerste bestuursverslagen van deze club. Hij hoorde bij de 31 spelers die SK tot op de dag van 10 september 1968 bijeen had kunnen schrapen. Felix speelde voor het plezier, hij was niet de grote voetballer, meer een voetbalfilosoof die het van een goede opstelling in de verdediging moest hebben, meer dan van een snelle spurt of een strak schot. Maar bij het reservenelftal trok hij zijn streng Een pint kostte toen maar 8 frank maar ze werd regelmatig gevuld bij zijn matchanalyse achteraf. Begin der jaren ’70 werd Felix begeleider van het reservenelftal en tijdens het opwarmen van de spelersgroep nam hij steevast deze van de keeper voor zijn rekening. Af en toe, als er niet genoeg spelers waren of er gekwetsten vielen tijdens de wedstrijd, viel Felix nog wel eens in.
Het nut van een betrouwbaar sluitstuk van de verdediging was Felix niet ontgaan en stilaan begon hij nog meer aandacht te schenken aan de keepers door hen apart te trainen. Hij zocht naar vakliteratuur, ging elders spioneren, sprak met andere voetbaltrainers en begon, zonder het te weten aan een keeperstrainercarrière die hem er nog niet veel mensen voorgedaan hebben, en zeker niet na zullen doen.
Al snel gebruikte hij allerlei gewichten en krachtballen tijdens de trainingen, fysische paraatheid was voor hem de start. De zandbak werd al rond 1976 geïntroduceerd en touwtje springen konden de keepers alsof ze de hele meisjesschool doorlopen hadden. Felix gaf zijn ogen de kost tijdens elke wedstrijd, constateerde de zwakke punten van zijn discipelen en zocht oplossingen ervoor in de trainingen van de komende weken. Vaak riep hij na een wedstrijd even de keeper bij zich om het over een bepaalde fase te hebben. Het was een gesprekje tussen hen beiden. Felix hield zich het liefst op de achtergrond actief, alhoewel hij in de jaren ’70 ook een tijd bestuurslid was en meermaals hulptrainer. Als er wat gedaan moest worden was Felix er bijna steeds bij, zelfs als interim trainer, en in de zwakkere perioden van de club bleef Felix zijn engagement trouw. In 1978 was Felix er als voetballer bij toen de veteranen van SK in een regionale competitie kampioen werden. Hij was keeperstrainer in het seizoen 1982-1983, de enige keer dat de eerste ploeg van SK kampioen speelde. Keepers waren toen Johan De Graaf, Johan Sentjens en Peter Emmers. Naast de senioren heeft Felix altijd aandacht gehad voor de jeugdploegen, bijna elke week volgde hij meerdere wedstrijden. Nadat SK Hamont overging in de fusie naar KFC Hamont99 bleef Felix ook daar actief als keeperstrainer. De overgang verliep rimpelloos omdat het voor Felix om de sport én de opleiding ging. Ook de jongeren kregen daarbij zijn volle aandacht, zijn inzet was er nog steeds, zelfs op zijn zeventigste. Weerom droeg Felix zijn steentje bij als keepertrainer. Nog steeds stond hij wekelijks aan de voetbalvelden. Hoeveel keepers zouden in al die jaren bij Felix trainingen gevolgd hebben ? Als je die keepers nu spreekt zijn ze nog allemaal vol lof over hem. Niemand zal ontgaan zijn dat Dora Felix veel tijd gaf voor zijn hobby en dat ze daarenboven zelf ook nog een handje toestak bij de clubs. Honderden anekdoten zouden we over Felix kunnen vertellen, vooral de keepers zullen hierover kunnen meepraten. De herinneringen zullen nog meer naar boven komen nu Felix er mee stopt.
Wij vonden het bij de start van het seizoen 2009-2010 gepast om Felix en Dora te huldigen voor hun jarenlange inzet voor de voetbalsport in Hamont-Achel en wensen hen nog vele gezonde jaren in ons midden.