VV Hamontlo omstreeks 1959-1960 op ´t Lo. Jaak Kolen op de onderste rij, 2e van rechts.
KFC-scheidsrechter en Euro-Cup secretaris Fonny Plessers stuurde naar aanleiding van het overlijden van Jaak Kolen dit artikel in.


Afgelopen zondag is Jaak Kolen overleden.
Jaak, geboren en getogen in de Erkstraat, was in zijn jeugd een talentrijk voetballer. Eind vijftiger en in de zestigerjaren was hij een vaste waarde in het elftal van Hamontlo VV. Snel werd zijn talent opgemerkt door clubs uit de hogere reeksen. Speciaal FC Beringen, toen spelend in de hoogste klasse van het Belgisch voetbal, had meer dan gewone interesse. Helaas voor Jaak konden de betreffende clubs geen akkoord met elkaar bereiken. Jaak bleef voetballen op zijn vertrouwde veld op ’t Lo in 1ste provinciale en heeft nadien nooit meer de kans gekregen om zijn sportieve carrière op een hoger niveau te ontwikkelen. Heel zijn leven heeft hij dit als een onrecht ervaren. Gezien zijn sportieve voetbalvaardigheden is dit terecht een gemiste kans geweest voor hem. Jammer, maar zo ging dat toen in die tijd. Voetballers vandaag beseffen niet genoeg welke vrijheden zij nu hebben op dat gebied.
Jaak heeft zijn voetballoopbaan nadien beëindigd bij Hamont SK. Hij was mijn oom en zorgde er toen ook voor dat ik op een bepaald moment ook als voetballer koos om mijn aansluitingskaart te tekenen bij de ploeg van ’t Stad. Helaas, mijn voetbaltalent reikte niet erg ver en snel besloot ik dan maar om arbiter te worden. Wel bleef ik altijd aangesloten bij Hamont SK en nadien dus ook bij de fusieclub. Dat verklaart waarom ik als rasechte Neerpeltenaar al bijna vijftig jaar actief ben bij deze voetbalvereniging, nog steeds met veel plezier. Dit heb ik aan nonkel Jaak te danken.
Jaak is 84 jaar geworden.


Bèr Cardinaels dook in zijn archief en leverde foto en de volgende info aan:

Read More